Te treffen maatregelen bij schade en overlast

Tips bij schade en overlast door duiven

  • Duiven zitten graag op de rand van een balkon of op een dakgoot. U kunt op 10 cm een dunne draad boven de balustrade van het balkon of boven de dakgoot bevestigen. Dit voorkomt dat de duif hier kan landen.
  • Voer geen vogels in uw tuin of op uw erf. Er zijn eventueel speciale voedersilo’s voor kleine vogels verkrijgbaar. 
  • Ruim rondslingerend (eetbaar) afval in uw tuin/op uw erf op.
  • Indien u veel overlast heeft van duiven, kunt u tijdelijk een net over uw moestuin of over een bessenstruik o.i.d. spannen. U kunt ook (cayenne)peper in uw tuin strooien of knoflook of ui tussen de beplanting leggen. Duiven houden niet van deze geuren. 
  • Duiven schrikken snel. U kunt daar gebruik van maken door op verschillende plaatsen (halve) cd’s of een vel aluminiumfolie aan een lijntje te hangen. 
  • Duiven houden niet van een glad oppervlak, zoals plastic of kunststof. Het kan dus helpen om hout te vervangen voor kunststof of door iets af te dekken met plastic. Het kan ook helpen om de ondergrond iets af te laten lopen, duiven houden er niet van om schuin te zitten. 
  • Er zijn diverse middelen voor de particuliere markt verkrijgbaar, zoals: geluidsapparatuur met ultrasone of roofvogelgeluiden. 

Is schadebestrijding toegestaan?

Nee, de landelijke vrijstelling die normaliter voor de houtduif van toepassing is, is in Friesland momenteel NIET VAN KRACHT in verband met het ontbreken van een geldend faunabeheerplan voor de vrijgestelde soorten. Houtduiven mogen daarom niet gedood worden om schade aan landbouwgewassen te voorkomen. Dit heeft te maken met de uitspraak van de Raad van State van 19 mei 2023 dat de onderbouwing voor landelijk vrijgestelde soorten aan dezelfde eisen dient te voldoen als elke andere vrijstelling, ontheffing of opdracht. Dit houdt in dat voldoende onderbouwd dient te worden dat houtduiven belangrijke schade veroorzaken als de landelijke vrijstelling niet gebruikt mag worden. Voor de houtduif betekent dit dat schadebestrijding tot nader bericht NIET TOEGESTAAN is. Lees hier meer over in dit nieuwsbericht.

Preventieve maatregelen

Ter voorkoming of vermindering van schade kunnen grondgebruikers wel preventieve maatregelen op hun percelen treffen. In de Faunaschade Preventiekit voor duiven van BIJ12 worden preventieve maatregelen genoemd die afzonderlijk of gezamenlijk ingezet kunnen worden om duiven te verjagen en daarmee schade en overlast te voorkomen of te beperken. Hierbij valt te denken aan visuele en akoestische maatregelen in de vorm van vogelverschrikkers, vlaggen, ballonnen, flitsmolens, knalapparaten en schriklint en aan maatregelen ter afscherming, zoals afdeknetten. Door verschillende preventieve maatregelen af te wisselen wordt de effectiviteit hoger en kan gewenning worden voorkomen. 

Aanvraag tegemoetkoming

Om het gebruik van de landelijke vrijstelling te herstellen, zijn er dringend gegevens nodig over de omvang van de schade die dreigt te ontstaan wanneer er geen schadebestrijding door middel van afschot mogelijk is.

Daarvoor heeft FBE Fryslân met spoed de volgende gegevens nodig:

  • schademeldingen met betrekking tot houtduiven die zijn ingevoerd in het SRS-systeem (FaunaSchade Registratie Systeem);
  • tegemoetkomingsaanvragen. Provincie Fryslân heeft de mogelijkheid opengesteld om tegemoetkoming in schade aan te vragen voor vrijgestelde soorten. Voor een tegemoetkomingsaanvraag moeten wel leges betaald worden à € 300,00 per aanvraag.

Wilt u weten of een tegemoetkomingsaanvraag in uw geval loont en hoe u dit kunt regelen? Ga dan naar het stappenplan op de pagina Schadebestrijding.

 

Is afschot van houtduiven toegestaan? 

Nee, de landelijke vrijstelling die normaliter voor de houtduif van toepassing is, is in Friesland momenteel NIET VAN KRACHT in verband met het ontbreken van een geldend faunabeheerplan voor de vrijgestelde soorten. Afschot van houtduiven is daarom tot nader bericht niet toegestaan. Dit heeft te maken met de uitspraak van de Raad van State van 19 mei 2023 dat de onderbouwing voor landelijk vrijgestelde soorten aan dezelfde eisen dient te voldoen als elke andere vrijstelling, ontheffing of opdracht. Dit houdt in dat voldoende onderbouwd dient te worden dat houtduiven belangrijke schade veroorzaken als de landelijke vrijstelling niet gebruikt mag worden. Lees hier meer over in dit nieuwsbericht.

Jacht

Houtduiven vallen onder de wildsoorten en worden beschreven in het faunabeheerplan Jacht. Dit betekent dat houtduiven tijdens het jachtseizoen, van
15 oktober t/m 31 december, wel bejaagd mogen worden. In die periode is het jagers toegestaan om de wildstand van houtduiven binnen hun jachtveld (werkgebied) binnen bepaalde grenzen te houden, zodat houtduiven ook buiten het jachtseizoen geen belangrijke schade veroorzaken.

Voorwaarden

  • Het jachtseizoen op houtduiven is geopend van 15 oktober t/m 31 december. Houtduiven mogen binnen deze periode tussen zonsopkomst en zonsondergang bejaagd worden.
  • Bejaging van houtduiven is niet toegestaan op zondagen en op bepaalde feestdagen.
  • Houtduiven mogen bejaagd worden in het gehele werkgebied van FBE Fryslân. Jagers zullen zich beperken tot hun eigen jachtveld (werkgebied).
  • Afschot van gedode houtduiven dient geregistreerd te worden in het FRS-systeem.

Voor aanvullende voorwaarden met betrekking tot de jacht verwijzen wij naar de paragrafen 3.5 en 3.6 van de Wet natuurbescherming en naar de artikelen 3.2 t/m 3.21 van het Besluit natuurbescherming.