- Home
- /
- Diersoorten
- /
- Overige vogels
- /
- Zwarte kraai
Zwarte kraai
Latijnse benaming: Corvus corone
Kenmerken zwarte kraai
Een zwarte kraai is een grote zwarte vogel met een lengte van 45 tot 50 centimeter. Hij heeft zwarte poten, een krachtige snavel en een afgeronde staart. Een zwarte kraai leeft zowel in de stad als op het platteland in holle bomen, oude nesten, nestkasten of in schoorstenen. De kraai eet wormen, insecten, fruit, zaden, eieren, kadavers en incidenteel ook zwerfafval. Soms valt een kraai kleine vogels aan. De kraai is intelligent, zeer sociaal en leeft in paren en kleine groepen.
Wist u dat?
- Een kraai maakt een typisch krassend geluid.
- De zwarte kraai behoort met de (Vlaamse) gaai, roek, kauw, ekster, bonte kraai en de raaf tot de kraaiachtigen.
- Een paartje kraaien blijft het hele leven bij elkaar.
Relevante documenten
Alle relevante documenten met betrekking tot de zwarte kraai zijn terug te vinden in de bibliotheek.
Handige links
- Voor meer informatie over de aantallen en verspreiding van de zwarte kraai in Nederland verwijzen wij naar de website van Sovon.
Veroorzaakte schade en overlast
Een zwarte kraai kan verschillende vormen van schade en overlast veroorzaken. Hierbij valt te denken aan: het kapotpikken en bevuilen van landbouwgewassen als graan, mais, bollen, fruit en groenten, het kapotpikken van plastic waarmee kuilvoer afgedekt is, het inpikken van eieren, het jagen op jonge vogeltjes en jongen van hazen en konijnen, geluidsoverlast en overlast door uitwerpselen. Incidenteel worden er meldingen gedaan van kraaien die auto’s aanvallen of de lak van auto’s beschadigen.
Maatregelen bij schade en overlast
Lees hier welke maatregelen ingezet mogen worden bij schade en overlast van de zwarte kraai.